De digitale Euro kan bestedingslimieten hebben.

Bron: truthtalk

Door Tom Parker

De Europese Centrale Bank overweegt beperkingen op te leggen aan de manier waarop mensen hun geld uitgeven.

Fabio Panetta, een directielid van de Europese Centrale Bank (ECB), heeft voorgesteld dat gebruikers van de digitale euro slechts € 50 per transactie mogen uitgeven en een maximale maandelijkse bestedingslimiet van slechts € 1.000 hebben als ze willen voorkomen hun transactiegegevens laten vastleggen door de ECB.

De digitale euro is de door de Europese Unie (EU) voorgestelde digitale valuta van de centrale bank ( CBDC ) en functionarissen die bij het project betrokken zijn, hebben al  bevestigd dat het minder anonimiteit zal hebben dan contant geld .

Maar tijdens een  optreden op een evenement “Op weg naar een wettelijk kader voor een digitale euro”  (dat gezamenlijk werd georganiseerd door de Europese Commissie (EC), de uitvoerende macht van de EU en de ECB), bespraken Panetta en andere functionarissen verdere beperkingen die ze hopen op te leggen wanneer de digitale euro uitrolt.

Panetta stelde voor dat de ECB gegevens over betalingen tussen gebruikers van digitale euro’s zou moeten kunnen zien, maar dat ze geen persoonlijke gegevens over die gebruikers zou bewaren. Hij gaf aan dat de enige manier voor gebruikers van digitale euro’s om mogelijk te voorkomen dat hun betalingsgegevens worden geregistreerd, zou zijn om vast te houden aan “betalingen met een zeer kleine waarde”.

“Als we gebruikers toestaan ​​transacties uit te voeren tot bijvoorbeeld €50 met een maximum…transactievolume in een bepaald tijdsbestek dat maandelijks niet meer is dan €1.000…transactie niet meer dan 50, dan zou men kunnen bespreken dat dit niet kan worden geregistreerd, maar dit is een discussie die zou plaatsvinden, ‘zei Panetta.

Naast het voorstellen van strikte bestedingslimieten voor gebruikers die het verzamelen van gegevens willen vermijden, stelde Panetta ook beperkende spaarlimieten voor die het totale bezit van digitale euro’s van gebruikers zouden beperken tot een maximum van slechts € 3.000.

“Wat we bespreken is de mogelijkheid om limieten in te voeren voor individuele gebruikers”, zei Panetta. “We hebben het bijvoorbeeld gehad over … veel getallen … € 3.000.”

Panetta beweerde dat deze spaarlimieten nodig waren voor financiële stabiliteit en om te voorkomen dat gebruikers hun geld van banken en andere financiële tussenpersonen zouden halen.

Een andere deelnemer aan het evenement, de Duitse minister van Financiën Christian Lindner, zette vraagtekens bij de voorgestelde limiet van € 50.

“Ik denk dat € 50 erg restrictief is”, zei Lindner. “Ik vraag me af of mensen € 50 zouden accepteren als ze honderden contant kunnen betalen en… meer. We moeten dit dus heel zorgvuldig beoordelen. We moeten een digitale euro invoeren die echt geaccepteerd wordt door mensen en niet alleen door beleidsmakers.”

Lindner riep echter ook op om de digitale euro ‘programmeerbaar’ te maken. Dit verwijst naar het vermogen van regeringen of centrale banken om uitgavenbeperkingen of -controles in CBDC’s te programmeren. Een CBDC kan bijvoorbeeld zo worden geprogrammeerd dat het alleen kan worden uitgegeven bij door de overheid goedgekeurde verkopers of kan worden geprogrammeerd om binnen een bepaalde tijd te verlopen.

Het onderwerp van de digitale euro en privacy (of het gebrek daaraan) werd tijdens het evenement besproken door verschillende functionarissen, waaronder Christine Lagarde, president van de ECB.

Lagarde erkende dat tijdens de openbare raadpleging van de ECB 43% van de respondenten privacy als het belangrijkste aspect van de digitale euro had aangemerkt.

Maar Lagarde verwierp de vraag van het publiek naar echte privacy. Ze zei dat “de digitale euro enkele contante kenmerken zou kunnen repliceren en meer privacy mogelijk zou kunnen maken voor betalingen met een lage waarde en een laag risico, ook voor offline betalingen”, maar merkte op dat deze privacybescherming niet van toepassing zou zijn op de meeste transacties.

“Volledige anonimiteit – zoals aangeboden door contant geld – lijkt naar mijn mening geen haalbare optie”, zei Lagarde. “Het zou in strijd zijn met andere doelstellingen van het overheidsbeleid, zoals het waarborgen van de naleving van de antiwitwasregels en het bestrijden van de financiering van terrorisme. En het zou het ook vrijwel onmogelijk maken om het gebruik van de digitale euro als investeringsvorm te beperken – bijvoorbeeld via bezitslimieten of getrapte beloningen – waarvoor de identiteit van de gebruikers bekend moet zijn.”

De digitale euro bevindt zich momenteel in de onderzoeksfase, dus de voorstellen die tijdens dit evenement worden besproken, zijn niet noodzakelijkerwijs definitief. Deze onderzoeksfase loopt af in 2023 en de EC heeft een wetsvoorstel over de digitale euro aangekondigd voor begin 2023. De ECB is ook  van plan om in 2023 te beginnen met het testen van de digitale euro en deze in 2026 volledig uit te rollen .

Hoewel deze voorstellen voor de digitale euro niet in steen gebeiteld zijn, zijn de opmerkingen het zoveelste teken dat de mensen achter CBDC’s van plan zijn ze te gebruiken om beperkingen en bewakingsfuncties in te voeren die de privacy uithollen en regeringen meer controle geven over hoe hun burgers hun geld uitgeven.

De Verenigde Staten (VS) en  China , de twee grootste economieën ter wereld, hebben beide bevestigd dat hun CBDC’s niet hetzelfde niveau van privacy bieden als contant geld. De digitale valuta van China zal  transactiegegevens volgen, tenzij het uitgegeven bedrag laag is  , terwijl de Amerikaanse digitale dollar  “identiteit geverifieerd” en “niet anoniem” zal zijn.

Andere invloedrijke figuren hebben ook de dystopische implicaties van het wijdverbreid worden van CBDC’s besproken en geprezen. Deze implicaties zijn onder meer  dat digitaal geld wordt gebruikt voor volledige gecentraliseerde controle ,  dat CBDC’s worden gebruikt om te bepalen wat mensen kopen , en  dat CBDC’s worden gekoppeld aan digitale identiteit .

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *


      

      

            
      
      
assignment_turned_in Registrations
No Registration form is selected.
(Click on the star on form card to select)
Please login to view this page.
Please login to view this page.
Please login to view this page.