Afscheidsbrief Henry Kissinger

Deel deze pagina, de waarheid is in ieders belang.

Lees hem zelf:

Factchecker vertaald:

Jeff Cercone 6 december 2022

Memo waarin wordt beweerd dat Hitler in Spanje is begraven, is niet echt

ALS UW TIJD KORT IS

 • De memo die op sociale media wordt gedeeld, is een gemanipuleerde versie van een authentieke memo uit 1971 over de verkiezingen in Uruguay.
 • De meeste historici zijn het erover eens – ondanks de vele complottheorieën – dat Hitler op 30 april 1945 door zelfmoord stierf in zijn bunker in Berlijn.
 • Franse onderzoekers bestudeerden in 2018 tandresten en bevestigden dat ze van Hitler waren.

Zie de bronnen voor deze factcheck

Er zijn door de jaren heen veel complottheorieën rond de dood van Adolf Hitler geweest. Sommigen beweren dat de nazi-leider op een onderzeeër naar Argentinië of een ander Zuid-Amerikaans land is gevlucht. Andere beweringen suggereren dat hij op een nazibasis in Antarctica of een basis op de maan terechtkwam .

Het verbranden van Hitlers lichaam door zijn assistenten nadat hij in april 1945 door zelfmoord stierf in een Berlijnse bunker, voedde waarschijnlijk enkele van deze theorieën. Hitler pleegde zelfmoord toen de Sovjettroepen hem tegen het einde van de Tweede Wereldoorlog naderden.

Nu circuleert een nieuwe bewering op sociale media dat Henry Kissinger, die als staatssecretaris van presidenten Richard Nixon en Gerald Ford diende, “geheimen dumpt in een uitgebreide bekentenis op het sterfbed” over het lot van Hitler.

Een Instagram-post van 3 december deelt een afbeelding van een memorandum dat naar verluidt naar Kissinger is gestuurd en waarin wordt beweerd dat “Adolf Hitler in Spanje is begraven op de begraafplaats van de Almundena.” Het document zei dat de Spaanse regering Hitler na de oorlog verborgen hield en dat hij daar woonde tot hij stierf op 68-jarige leeftijd.

“Blijkbaar een bekentenis op het sterfbed van waar Adolf Hitler werkelijk begraven ligt. Het is duidelijk dat hij niet stierf door zelfmoord, zoals we allemaal dachten volgens de bekentenis van deze persoon”, luidde een bijschrift bij de post.

We vonden vergelijkbare claims op Instagram en Twitter .

De Instagram-berichten werden gemarkeerd als onderdeel van de inspanningen van Facebook om vals nieuws en verkeerde informatie op zijn nieuwsfeed te bestrijden. (Lees meer over onze samenwerking met Meta, eigenaar van Facebook en Instagram.)

Maar de memo is een gemanipuleerde versie van een echte memo die in 1971 naar Kissinger werd gestuurd door Theodore L. Eliot Jr., toenmalig uitvoerend secretaris van het Amerikaanse ministerie van Buitenlandse Zaken.  

Het onderwerp van de echte memo was ‘de Uruguayaanse verkiezingen’. Eliot schreef dat hij een kopie bijvoegde van een afdelingsmemorandum over de verkiezingen van 28 november in dat land.

Het lijkt erop dat de onderwerpregel en de alinea eronder de enige dingen waren die veranderden in de gewijzigde memo die op sociale media werd gedeeld. De memo’s hebben dezelfde datum (27 november 1971), hetzelfde nummer rechtsboven (7119052) en de woorden “Attachment: Election Memorandum” onder de handtekening van Eliot.

De authentieke memo en de valse memo die zogenaamd over Hitler gaat, hebben linksboven en rechts dezelfde handgeschreven notities. Het originele document van Eliot is vijf pagina’s lang; het document dat op sociale media wordt gedeeld, is een enkele pagina. 

Carlos Osorio , manager informatiesystemen van het National Security Archive en directeur van het Southern Cone Documentation Project, zei dat de memo van Hitler nep is. Het archief is een non-profit journalisten en wetenschappers opgericht in 1985 om de toegang tot vrijgegeven openbare documenten uit te breiden.

Osorio publiceerde het originele document en anderen op de archiefwebsite in 2002 in een elektronische briefing met de titel “Nixon: Brazilië hielp bij het manipuleren van de Uruguayaanse verkiezingen van 1971.”

Osorio merkte op dat de valse memo over Hitler verschillende lettertypen heeft.

Hij wees er ook op dat het schrijven “Pol 14 Uru”, gekrabbeld aan de rechterkant van het document, verwijst naar de classificatie van het Nationaal Archief voor dossiers die betrekking hebben op politieke zaken (Pol), verkiezingen (14) en Uruguay (Uru). Het Nationaal Archief, een federale overheidsinstantie die overheids- en historische gegevens bewaart, staat los van het Nationaal Veiligheidsarchief.

Osorio zei dat zijn collega’s van het GEIPAR-project van de Universidad de la República in Uruguay de map Nationaal Archief hebben gekopieerd die het originele Uruguayaanse verkiezingsdocument bevat. Op een afbeelding van de map met de documenten staat “Pol 14 Uru” op de map geschreven.

De memo over Hitler die op sociale media wordt gedeeld, heeft niets met verkiezingen te maken, dus het heeft geen zin om ze te citeren. De slechte zinsstructuur van de memo is een andere aanwijzing dat het document waarschijnlijk niet authentiek is. 

“Na de Tweede Wereldoorlog hield de regering van Francisco Franco hem verborgen in Madrid en daar stierf hij op 68-jarige leeftijd”, luidde het. “Zijn lichaam ligt in een tombe zonder naam van de genoemde Spaanse begraafplaats. Het is passend dat deze informatie nooit openbaar wordt gemaakt.”

Het idee dat Hitler nog 12 jaar na de oorlog leefde, staat op gespannen voet met wat de meeste historici geloven – dat Hitler zichzelf dodelijk in zijn bunker neerschoot en dat zijn vrouw, Eva Braun, een cyanidepil nam en naast hem stierf op 30 april 1945 .

Hun lichamen werden op zijn aanwijzing verbrand, schreef historicus Ian Kershaw in zijn biografie van Hitler uit 2010, volgens The Washington Post . Russische soldaten vonden later de overblijfselen en identificeerden ze met gebitsgegevens, schreef Kershaw.

Franse onderzoekers hoopten in 2018 dat ze alle resterende theorieën hadden laten rusten toen ze toegang kregen tot Hitlers tandresten, die volgens hen zijn dood in Duitsland bevestigden .

“We kunnen alle complottheorieën over Hitler stoppen”, zei de hoofdauteur van het onderzoek tegen het persbureau Agence France-Presse . “Hij is niet in een onderzeeër naar Argentinië gevlucht; hij bevindt zich niet op een verborgen basis op Antarctica of aan de donkere kant van de maan.”

De 99-jarige Kissinger verscheen virtueel in november op het New Economy Forum van Bloomberg News en besprak de relatie van de VS met China.Onze uitspraak

Een Instagram-bericht beweert dat Kissinger in een bekentenis op zijn sterfbed een memo uit 1971 heeft vrijgegeven waaruit blijkt dat Hitler na de Tweede Wereldoorlog in Spanje was verborgen en daar op 68-jarige leeftijd stierf.

Maar de memo is een gewijzigde versie van een echte memo uit 1971 aan Kissinger over verkiezingen in Uruguay, volgens een onderzoeker van het National Security Archive die het originele document in 2002 publiceerde. 

De meeste historici zijn het erover eens dat Hitler in 1945 door zelfmoord stierf in een Berlijnse bunker. 

Wij beoordelen deze claim Pants on Fire!

Onze bronnen

Instagram- bericht , 3 december 2022

E-mail interview met Carlos Osorio, informatiesysteembeheerder van de National Security Archives en directeur van het Southern Cone Documentation Project, 6 december 2022

Universidad de la Republica GEIPAR-project. ” POL 14 UR 9-1-71 ” 

European Journal of Internal Medicine, ” De overblijfselen van Adolf Hitler: een biomedische analyse en definitieve identificatie “, 18 mei 2018

The National Security Archive, ” NIXON: “BRAZILIË HEEFT GEHOLPEN DE URUGUAYAANSE VERKIEZINGEN TE ONTWIKKELEN,” 1971 ” 

The National Security Archive, Kissinger- memorandum over de verkiezingen in Uruguay, 27 november 1971

The Washington Post, ” Wetenschappers zeggen dat Hitler stierf in WO II. Vertel dat aan ‘Adolf Schüttelmayor’ en de nazi-maanbasis. ,” 20 mei 2018

The Washington Post, ” Hitler schoot zichzelf 75 jaar geleden neer, waarmee een einde kwam aan een tijdperk van oorlog, genocide en vernietiging “, 30 april 2020

NPR, ” Franse onderzoekers: Hitler stierf echt in de bunker in 1945 “, 21 mei 2018

DW, ” Tandentest verdrijft mythen over Hitlers overleving “, 20 mei 2018

Bloomberg, ” Kissinger zegt dat Biden-Xi praat over een kickstart voor ‘bruggen bouwen’ “, 14 november 2022

https://vault.fbi.gov/adolf-hitler/adolf-hitler-part-01-of-04

The New Statesman,
” Wat de samenzweringen van Hitler betekenen De dood van de nazi-dictator in 1945 is goed bewezen, maar berichten over zijn overleving en ontsnapping naar Argentinië blijven velen verleiden in het tijdperk van de sociale media “, 2 december 2020

Het National World War II Museum, ” De dood van Adolf Hitler “, 30 maart 2020

The New York Times, ” The Day of Hitler’s Death: Even Now, New Glimpses “, 4 mei 1995

Popular Mechanics, ” 10 verbazingwekkende feiten over de maan die mensen totaal verkeerd begrepen “, 27 september 2022

LEES OVER ONS PROCES

De principes van de Truth-O-Meter

Laat een reactie achter


      

      

            
      
      
assignment_turned_in Registrations
No Registration form is selected.
(Click on the star on form card to select)
Please login to view this page.
Please login to view this page.
Please login to view this page.