Scenario 2: “De Vriendelijke Actie”

Thema:

Dit scenario draait om vriendelijkheid en de kracht van positieve energie. De personages ontdekken hoe kleine vriendelijke gebaren een groot verschil kunnen maken, niet alleen voor anderen, maar ook voor henzelf.

Hoofdstukken uit het boek “Ubuntu Kids: Leer Over Liefde, Samenwerking en Zorg voor Elkaar“:

Dit scenario sluit aan bij hoofdstuk 3.1 “Hartverwarmende Helden: Verhalen van Compassie en Zorg” en hoofdstuk 3.2 “De Kracht van Vriendelijkheid: Doe Goed en Voel je Goed” van het boek “Ubuntu Kids”.

Scenario Verloop:

Act 1: Een Boodschap van Vriendschap
De personages ontdekken dat de oude man in de buurt zich eenzaam voelt. Ze delen hun bezorgdheid en besluiten om samen te komen en een plan te bedenken om hem op te vrolijken. Ze willen hem laten zien dat ze om hem geven en zijn eenzaamheid willen verlichten.

Interacties en Elementen:

 • De personages komen samen en bespreken hun bezorgdheid over de eenzame oude man.
 • Ze brainstormen en plannen verschillende vriendelijke acties.
 • Tijdens het uitvoeren van de acties delen ze persoonlijke verhalen en ervaringen met vriendelijkheid.
 • Ze betrekken ouders, leraren en het publiek bij het delen van hun eigen vriendelijke daden en ervaringen.

Belangrijke Leerdoelen:

 • Het begrijpen van de impact van kleine vriendelijke gebaren op anderen.
 • Het besef dat vriendelijkheid niet alleen anderen gelukkig maakt, maar ook henzelf.
 • Het leren van empathie en het tonen van compassie voor anderen.
 • Het ervaren van de vreugde en voldoening die voortkomt uit het verspreiden van positieve energie.

Dit scenario benadrukt de kracht van vriendelijkheid en de vreugde die voortkomt uit het verspreiden van positieve energie. Het laat zien hoe kleine daden van vriendelijkheid een groot verschil kunnen maken in het leven van anderen en hoe het onze eigen harten kan vullen met vreugde.

Acts

Act 1: Een Boodschap van Vriendschap

(De scène begint in de Vriendschapstuin, waar de personages bij elkaar komen. Op de achtergrond klinkt vrolijke muziek die uitnodigt tot beweging. Er is ruimte voor dans en interactie met het publiek.)

Emma: (met een glimlach) Hallo, lieve vrienden! Wat een prachtige dag om samen te komen in onze geliefde Vriendschapstuin.

Amir: (enthousiast) Absoluut, Emma! Deze tuin is niet alleen een plek van schoonheid, maar ook van verbinding en zorg.

Mira: (met een warme glimlach) Weet je, vrienden, soms hebben mensen in onze gemeenschap wat extra aandacht en liefde nodig.

Tim: (nieuwsgierig) Wat bedoel je, Mira?

Sarah: (begrijpend) Ja, Mira, vertel ons meer.

Mira: (serieus) Ik hoorde over een oude man in onze buurt die zich eenzaam voelt. Hij heeft niet veel contact met anderen en lijkt verdrietig.

Emma: (bezorgd) Dat is triest. Misschien kunnen we iets doen om hem wat op te vrolijken.

Amir: (nadenkend) Zeker, maar wat kunnen we doen?

(Er wordt zachte muziek gespeeld terwijl de personages samen brainstormen. Ze betrekken het publiek bij het bedenken van ideeën. Ouders en leraren moedigen hen aan om na te denken over manieren om vriendelijkheid te tonen. Er kunnen eenvoudige dansbewegingen worden geïntegreerd om de brainstormsessie interactief en leuk te maken.)

Mira: (met een stralende glimlach) Laten we samen een boodschap van vriendschap sturen naar de oude man.

Tim: (enthousiast) Dat is een geweldig idee! Laten we hem laten zien dat hij niet alleen is.

Sarah: (met instemmend geknik) Laten we hem verrassen met kleine vriendelijke gebaren die zijn dag zullen opfleuren.

Amir: (vol overtuiging) Laten we een team zijn van vriendelijke harten die samenwerken om een glimlach op zijn gezicht te toveren!

(Terwijl de personages praten, zingen ze een vrolijk lied dat het belang van vriendschap en samenwerking benadrukt. Het publiek kan meezingen en meebewegen op de muziek. Er is ruimte voor dans en interactie tussen de personages en het publiek. De scène eindigt met opgewekte energie en een gevoel van saamhorigheid.)

Emma: (enthousiast) Laten we ons voorbereiden om de oude man te verrassen met onze vriendelijke boodschap en acties!

(De muziek zwelt aan terwijl de personages zich voorbereiden op hun vriendelijke missie. De scène eindigt met een opbeurende sfeer en een gevoel van opwinding voor wat komen gaat.)

Act 2: Kleine Gebaren, Grote Impact
De personages bedenken verschillende manieren om vriendelijkheid te tonen. Ze besluiten om boodschappen te doen voor de oude man, bloemen te brengen, en tijd door te brengen om naar zijn verhalen te luisteren. Ze realiseren zich dat deze kleine gebaren een positieve impact hebben op zijn humeur en welzijn.

Act 2: Kleine Gebaren, Grote Impact

(De scène begint in de buurt van het huis van de oude man. De personages verzamelen zich om plannen te maken voor hun vriendelijke acties. Op de achtergrond klinkt rustige en inspirerende muziek. Er is ruimte voor dans en interactie met het publiek.)

Amir: (enthousiast) Hier zijn we dan, klaar om een beetje vriendelijkheid in de wereld te brengen!

Tim: (met een brede glimlach) Inderdaad, Amir! Het zijn de kleine gebaren die een grote impact kunnen hebben.

Emma: (met overtuiging) Laten we ons best doen om de dag van de oude man een beetje helderder te maken.

Mira: (met een knipoog naar het publiek) Hebben jullie ook wel eens iemand een vriendelijk gebaar gegeven?

(Er wordt zachte muziek gespeeld terwijl de personages praten. Ze betrekken het publiek bij het delen van hun eigen ervaringen met vriendelijke gebaren. Ouders en leraren worden aangemoedigd om met hun kinderen te praten over hoe kleine daden van vriendelijkheid anderen kunnen raken. Dansbewegingen kunnen worden geïntegreerd om de interactie levendig en leuk te maken.)

Sarah: (met een glimlach) Laten we onze vriendelijke missie beginnen met een vriendelijke begroeting.

Amir: (knikt instemmend) En laten we luisteren naar zijn verhalen en herinneringen.

Tim: (enthousiast) Laten we een wandeling maken in het park en genieten van elkaars gezelschap.

Emma: (met een sprankelende glimlach) En laten we hem een klein cadeau geven om hem te laten weten dat we om hem geven.

(Terwijl de personages praten, zingen ze een hartverwarmend lied over de kracht van kleine vriendelijke gebaren en hoe ze een positieve invloed kunnen hebben op anderen. Het publiek kan meezingen en meebewegen op de muziek. Er is ruimte voor dans en interactie tussen de personages en het publiek. De scène eindigt met een gevoel van enthousiasme en vastberadenheid om vriendelijkheid te verspreiden.)

Mira: (met een stralende glimlach) Laten we onze vriendelijke acties beginnen en zien hoe een beetje vriendelijkheid een grote impact kan hebben!

(De muziek zwelt aan terwijl de personages zich voorbereiden om hun vriendelijke acties uit te voeren. De scène eindigt met een gevoel van positieve energie en vastberadenheid om anderen gelukkig te maken.)

Act 3: De Kracht van Samenwerking

Terwijl ze vriendelijke daden verrichten, delen de personages persoonlijke verhalen over momenten waarop ze zelf vriendelijkheid hebben ervaren. Dit versterkt hun band en motiveert hen om door te gaan met hun inspanningen om anderen blij te maken. Ze betrekken ook ouders, leraren en het publiek bij het delen van hun eigen ervaringen met vriendelijkheid.

Act 3: De Kracht van Samenwerking

(De scène verplaatst zich naar het huis van de oude man, waar de personages druk bezig zijn met hun vriendelijke acties. Op de achtergrond klinkt opbeurende en vrolijke muziek. Er is ruimte voor dans en interactie met het publiek.)

Amir: (terwijl ze boodschappen doen) We vullen zijn voorraadkast met lekkernijen. Samen staan we sterk!

Tim: (lachend) En terwijl we zijn tuin opknappen, kunnen we praten en lachen met hem.

Emma: (enthousiast) Laten we zijn favoriete liedjes zingen en dansen om zijn dag op te fleuren.

Mira: (met een knipoog naar het publiek) Hebben jullie ook wel eens met anderen samengewerkt om iets goeds te doen?

(De personages betrekken het publiek bij het delen van hun eigen ervaringen met samenwerking en hoe het kan leiden tot geweldige resultaten. Ouders en leraren worden aangemoedigd om met hun kinderen te praten over hoe samenwerking kan bijdragen aan het bereiken van gemeenschappelijke doelen. Dansbewegingen kunnen worden geïntegreerd om de interactie levendig en leuk te maken.)

Sarah: (met een glimlach) Laten we onze inspanningen bundelen om de oude man gelukkig te maken.

Amir: (knikt instemmend) Samen kunnen we zijn tuin omtoveren tot een prachtige plek vol bloemen en kleur.

Tim: (enthousiast) En laten we hem verrassen met onze zang- en dansoptredens.

Emma: (met een sprankelende glimlach) Laten we laten zien hoe krachtig samenwerking kan zijn.

(Terwijl de personages praten, zingen ze een vrolijk lied over de kracht van samenwerking en hoe het kan bijdragen aan het verspreiden van positiviteit. Het publiek kan meezingen en meebewegen op de muziek. Er is ruimte voor dans en interactie tussen de personages en het publiek. De scène eindigt met een gevoel van saamhorigheid en vreugde over wat ze samen kunnen bereiken.)

Mira: (met een stralende glimlach) Laten we bewijzen dat wanneer we samenwerken, we echt sterk kunnen zijn!

(De muziek zwelt aan terwijl de personages verdergaan met hun vriendelijke acties en samenwerken om de oude man blij te maken. De scène eindigt met een gevoel van empowerment en vreugde.)

Act 4: Vreugde Delen

De oude man reageert ontroerd en dankbaar op de vriendelijke gebaren van de personages. Ze zien hoe hun acties hem gelukkig maken en beseffen dat vriendelijkheid niet alleen anderen gelukkig maakt, maar ook hun eigen harten vult. Het scenario eindigt met een gevoel van vreugde en voldoening, en de personages begrijpen beter hoe belangrijk het is om positieve energie te verspreiden.

Act 4: Vreugde Delen

(De scène verplaatst zich weer naar het huis van de oude man, dat nu is veranderd in een kleurrijke en levendige plek. Op de achtergrond klinkt levendige muziek en er is ruimte voor dans en interactie met het publiek. De personages zijn druk bezig met de laatste voorbereidingen voor hun verrassing.)

Emma: (met opwinding) Kijk hoe mooi zijn tuin eruitziet! We hebben het samen gedaan!

Tim: (enthousiast) En nu is het tijd om onze vriendelijke gebaren af te ronden met een knaller!

Amir: (met een ondeugende blik naar het publiek) Wie wil er meedoen aan onze grote verrassing?

(De personages nodigen het publiek, ouders en leraren uit om deel te nemen aan hun verrassing. Ze kunnen samen een vrolijke dans uitvoeren die de boodschap van vriendelijkheid en samenhorigheid overbrengt. Er is ruimte voor improvisatie en het delen van positieve energie. De muziek en dans kunnen een feestelijke sfeer creëren.)

Mira: (met een brede glimlach) Laten we onze vriendelijke acties afronden met een vrolijke dans!

Emma: (uitnodigend) Doe met ons mee en laten we samen vreugde delen!

(De personages voeren een vrolijke dans uit, waarbij ze het publiek, ouders en leraren betrekken. De dans kan eenvoudig genoeg zijn voor iedereen om mee te doen en plezier te hebben. Terwijl ze dansen, zingen ze een aanstekelijk lied over het delen van vreugde en positiviteit. Het publiek kan meedoen met dansbewegingen en meezingen met het lied. De scène straalt een gevoel van vreugde, saamhorigheid en positieve energie uit.)

Tim: (lachend) Laten we laten zien dat vreugde delen onze wereld mooier maakt!

Amir: (enthousiast) En dat vriendelijkheid een kracht is die we allemaal in ons hebben!

Sarah: (met een glimlach naar het publiek) Bedankt dat jullie samen met ons deze speciale dag hebben gevierd!

(De dans eindigt met een groots applaus en een gevoel van voldoening. De personages en het publiek staan samen op het podium en genieten van het moment. De scène symboliseert het belang van het verspreiden van vreugde en positieve energie door vriendelijkheid en samenwerking.)

Bonus Act: Samen voor Eeuwig

(Het podium wordt omgetoverd tot een betoverende omgeving, versierd met lichtjes en kleurrijke decoraties. Op de achtergrond speelt een zacht en emotioneel nummer dat de sfeer van reflectie en samenzijn weerspiegelt. De personages staan samen in het midden van het podium.)

Emma: (met een warme glimlach) Bedankt dat jullie met ons deze onvergetelijke reis zijn gegaan.

Mira: (met dankbaarheid) Samen hebben we laten zien dat vriendelijkheid en compassie echte superkrachten zijn.

Amir: (met een blik vol betekenis) Maar onze reis is nog niet voorbij.

Tim: (met ernst) We willen een speciale ode brengen aan jullie, ons geweldige publiek.

(De personages nodigen het publiek, ouders en leraren uit om samen te komen op het podium. Er is ruimte voor een gemeenschappelijke dans, waarbij iedereen elkaars handen vasthoudt en in een cirkel danst. Tijdens de dans wordt een inspirerend lied gezongen over verbondenheid, vriendschap en het creëren van een wereld vol liefde en begrip. De dans kan symboliseren hoe we samen kunnen werken aan een betere wereld.)

Sarah: (met ontroering) Laten we de kracht van samenzijn voelen en delen.

Emma: (zachtjes) Want in deze cirkel van vriendschap zijn we één familie.

Mira: (met emotie) En samen kunnen we de wereld stralen laten met onze superkrachten.

Tim: (met overtuiging) Laten we deze momenten koesteren en onze verbondenheid versterken.

(De dans eindigt met een intiem moment van stilte en verbondenheid. De personages en het publiek staan in een cirkel, elkaars handen vasthoudend. Het nummer eindigt en er volgt een emotioneel applaus. De scène straalt een gevoel van gemeenschap, verbondenheid en hoop uit.)

Amir: (met een glimlach) Bedankt dat jullie samen met ons het podium hebben gedeeld.

Mira: (met liefde) Laten we blijven streven naar een wereld vol vriendelijkheid en begrip.

Emma: (dankbaar) Want samen staan we sterk en kunnen we de wereld veranderen.

(De scène sluit af met een hartverwarmend en krachtig slotapplaus. Het publiek, ouders en leraren verlaten het theater met een gevoel van inspiratie en saamhorigheid, met de boodschap van vriendelijkheid en verbondenheid in hun harten.)

(Het podium wordt omgetoverd tot een gezellige setting met kussens en een denkbeeldig kampvuur in het midden. De personages zitten rond het “kampvuur” en het publiek voelt de warmte van de denkbeeldige vlammen. Achtergrondmuziek speelt zachtjes en creëert een ontspannen sfeer.)

Emma: (glimlachend) Welkom allemaal, vrienden van Ubuntu Kids. We zijn hier samen om verhalen te delen, verhalen van compassie en zorg, verhalen die ons hart verwarmen.

Amir: (met oprechte interesse) We weten dat elk van jullie een uniek verhaal heeft over momenten van vriendelijkheid en begrip.

Mira: (met een twinkeling in haar ogen) We nodigen jullie uit om deze verhalen met ons te delen, om een beetje licht en liefde met elkaar te delen.

Tim: (met een knikje van instemming) Of het nu groot of klein is, elk verhaal heeft de kracht om ons te inspireren en anderen aan te moedigen.

(Het publiek wordt aangemoedigd om hun hand op te steken als ze een verhaal willen delen. De personages richten zich op het publiek en moedigen iedereen aan om hun ervaringen te delen.)

Sarah: (met enthousiasme) Wie wil als eerste zijn verhaal delen? Wie heeft een moment meegemaakt waarin compassie en zorg een verschil maakten?

(Een paar mensen uit het publiek steken hun hand op en worden uitgenodigd om hun verhalen te delen. De verhalen variëren van kleine vriendelijke daden tot diepgaande ervaringen van zorg en begrip. Elk verhaal wordt met respect en waardering ontvangen. Na elk verhaal volgt er een applaus van waardering.)

Emma: (met dankbaarheid) Dank jullie wel voor het delen van jullie prachtige verhalen. Jullie laten zien hoe vriendelijkheid en compassie overal om ons heen zijn.

Amir: (met een glimlach) Verhalen verbinden ons en laten ons zien dat we niet alleen zijn in onze verlangens om goed te doen.

Mira: (met een warme glimlach) Laten we doorgaan met het delen van deze prachtige verhalen, want samen inspireren we anderen om hetzelfde te doen.

Tim: (met overtuiging) Dus laten we blijven luisteren, delen en handelen uit liefde en begrip.

(De verhalenvertelling eindigt met een gevoel van saamhorigheid en inspiratie. De personages en het publiek voelen zich verbonden door de kracht van verhalen en delen een moment van oprechte vreugde. De muziek vervaagt terwijl het “kampvuur” langzaam dimt.)


      

      

            
      
      
assignment_turned_in Registrations
No Registration form is selected.
(Click on the star on form card to select)
Please login to view this page.
Please login to view this page.
Please login to view this page.