Baybasin wordt gemarteld en doodgezwegen

Geplaatst op woensdag, 19 december, 2007 om 12:46 door mr. drs. BOU

Gisteren heeft mr. Adèle van der Plas een persbericht doen uitgaan, dat door Kleintje Muurkrant werd gepubliceerd. Haar cliënt, de Koerdische zakenman Huseyin Baybasin die al sinds maart 1998 in Nederland gevangen zit, is op 12 december j.l. in de gevangenis van Alphen aan de Rijn in een isoleercel geplaatst. Twee dagen later is hij overgebracht naar de Landelijke Afzonderingsafdeling in Vught. Hij zit daar 24 uur per dag alleen in een cel, zonder menselijk contact, zonder kleren, zonder boeken. Hij mag zijn advocaat slechts van achter een glaswand spreken en de bewakers doen alsof ze alleen maar Nederlands verstaan. Baybasin spreekt geen Nederlands, een taalcursus is hem al die jaren geweigerd, omdat hij “illegaal” in Nederland zou zijn. Deze isolatie is een pure vorm van marteling!

Baybasin werd in 2003 veroordeeld tot levenslang op grond van vervalste telefoontaps. Intussen stapelt het bewijs zich op, dat dit een complot was, dat in Turkije en Nederland op hoog politiek niveau is gesmeed. In april 2007 heeft Baybasin aangifte gedaan tegen enkele ambtenaren bij Justitie, waaronder secretaris generaal Joris Demmink, die bij dit complot betrokken waren. Het OM weigerde echter om deze hoge ambtenaren te vervolgen. Binnenkort zal een artikel 12 procedure worden gestart, wat wil zeggen dat er een gemotiveerd verzoek wordt ingediend bij het Gerechtshof in Den Haag om het OM te gelasten om alsnog tot strafvervolging over te gaan. Ook zal op basis van de nieuwe feiten een herzieningsverzoek worden ingediend bij de Hoge Raad.

Baybasin heeft van maart 1998 t/m december 2003 in de EBI in Vugt gezeten, in een situatie die door het Europese Hof werd gezien als mensonwaardig. Hij heeft daar een ernstige posttraumatische stress-stoornis aan overgehouden, maar Justitie is nu van plan om hem terug te plaatsen in de EBI. Vanaf 12 december heeft Baybasin geweigerd om te eten, want in “isolatie” heeft hij geen enkele controle meer over het voedsel dat hij krijgt. Hij is bang om te worden vergiftigd. Deze hongerstaking werd in Vugt echter gebroken door hem in de kelder van het gebouw een smerige kruipruimte te tonen waar hij naakt in zou worden gegooid totdat hij weer zou eten. Een verpleegster van de medische dienst van de gevangenis was bij deze bedreiging aanwezig.

De reden voor deze isolatie zou zijn dat Baybasin gevangenen aan het ronselen was om te “ontsnappen”. Deze informatie was binnengekomen bij het GRIP in Zoetermeer. De directeur van de gevangenis van Alphen aan de Rijn heeft echter reeds toegegeven, dat hierover bij hem niets bekend was. In welke gevangenis zou Baybasin dan wel aan het ronselen zijn geweest? En van wie zou die informatie afkomstig zijn? Op vragen van mr. Van der Plas antwoordde dhr. Bergwerff van het GRIP dat de binnengekomen informatie thans wordt onderzocht. Men probeert dus om Baybasin monddood te maken op grond van anonieme, oncontroleerbare berichten.

In augustus van dit jaar circuleerden er ook al oncontroleerbare berichten dat Baybasin zou willen ontsnappen. Omdat hij zich daardoor bedreigd voelde, heeft hij overplaatsing aangevraagd naar een andere gevangenis en dit werd hem toegezegd. Het wachten was alleen nog tot er een cel vrij zou komen in Nieuwegein. De directeur van de gevangenis zou ook zijn beslissing moeten heroverwegen, waarin hij Baybasin niet toestond om te praten met journalisten. Daarnaast lopen er nog andere procedures.

Tegelijkertijd probeert mr. Adèle van der Plas haar cliënt nu weer uit de isoleercel te bevrijden. Op 13 december is een schorsingsverzoek ingediend bij de Voorzitter van de Raad voor Strafrechtstoepassing. Mr. Van der Plas heeft ook een brief aan het GRIP geschreven, waarin zij de mogelijke bron van het “ontsnappingsbericht” aanwijst: een politie-informant van Turkse afkomst, die probeerde om aan haar het bewijs van de vervalste tapverslagen voor drie ton te verkopen. Haar antwoord was nee en ze vermoedt nu dat deze man het valse bericht in omloop heeft gebracht.

Mr. Van der Plas hoopte met haar persbericht een breed publiek te bereiken, maar voor zover ik kan overzien, heeft geen enkele krant het geplaatst. De media zwijgen Baybasin liever dood, dan de stilte rond Joris Demmink te doorbreken. In Turkije staat de zaak Baybasin inmiddels echter uitgebreid in de krant, inclusief de snoepreisjes van Joris Demmink in die contreien, maar in Nederland kunnen we dat helaas lekker toch niet lezen. Mocht iemand in staat en bereid zijn om wat van deze artikelen uit het Turks te vertalen, laat het me dan weten!

Ceterum censeo Joris Demmink strafrechtelijk… wordt vervolgd.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *


      

      

            
      
      
assignment_turned_in Registrations
No Registration form is selected.
(Click on the star on form card to select)
Please login to view this page.
Please login to view this page.
Please login to view this page.