Baybasin haalt Demmink uit de doofpot.

Bron: https://web.archive.org/web/20070908141912/http://www.nwo-info.nl/2007/06/04/baybasin-haalt-demmink-uit-de-doofpot/
Is een kopie van de reeds opgeheven pagina: http://www.nwo-info.nl/2007/06/04/baybasin-haalt-demmink-uit-de-doofpot/
Dit is een kopie van “de kopie gemaakt door de wayback machine”. Meerdere pagina’s kunnen hier verenigd zijn tot deze.

Gepost op maandag, 4 juni, 2007 om 21:19 door mr. drs. BOU.

1: De aangifte

De Koerdische Turk Huseyin Baybasin, die in 2002 in Nederland werd veroordeeld tot levenslange gevangenisstraf, heeft op 2 april 2007 aangifte (pdf) gedaan tegen de hoogste ambtenaar van het ministerie van Justitie, secretaris generaal mr. Joris Demmink, onder andere wegens pedofilie.

Huseyin Baybasin is een Koerdische zakenman uit een van de voornaamste Koerdische families in het zuidoosten van Turkije. Hij is opgeleid in dienst van de Turkse staat. Door zijn werkzaamheden als politiek-economische functionaris van een geheime eenheid, was hij bekend met de illegale activiteiten, waaronder drugshandel, van een groot aantal Turkse overheidsfunctionarissen. Deze kennis heeft Baybasin na zijn vlucht uit Turkije begin jaren negentig in diverse buitenlandse media naar buiten gebracht.

Mr. Joris Demmink trad na zijn rechtenstudie te Leiden in dienst bij het ministerie van Defensie (Directie Juridische Zaken) en is sinds 1982 werkzaam bij het ministerie van Justitie. Hij was onder meer hoofd van de directie Politie, directeur-generaal Rechtspleging en sinds 1993 directeur-generaal Internationale Aangelegenheden en Vreemdelingenzaken. Sinds 1 november 2002 is Demmink secretaris-generaal van het ministerie van Justitie. Hij is onder meer verantwoordelijk voor wetgeving op het gebied van het strafrecht, misdaadpreventie, strafoplegging en slachtofferzorg.

Op 13 april werd de achtergrond van de aangifte tegen Demmink belicht door EénVandaag:

Bekijk video in groter formaat

Op 12 april (10 dagen na de aangifte van Baybasin!) bracht mr. Demmink een werkbezoek aan de gevangenis in Alphen aan de Rijn, waar Baybasin is opgesloten. Hij werd vergezeld door Gijs Wouters, directeur van de dienst justitiële inrichtingen, en door advocaat generaal M. Kolkert, die in juli 2002 de “openbare aanklager” was in het hoger beroep waarbij Baybasin werd veroordeeld tot levenslang (zie p. 14 en 15 van de aangifte). Dit werkbezoek vond plaats na 17.00 uur ’s middags. Baybasin werd voor de duur van het bezoek opgesloten in isolatie, waarover hij een klacht heeft ingediend.

De advocaten van Baybasin spanden daarop een kort geding aan, waarin ze eisen dat mr. Joris D. zich zal onthouden van verdere bemoeienis met hun cliënt.
Op 3 mei besteedde EénVandaag ook aandacht aan deze kwestie.

Op 30 mei antwoordde minister van Justitie Hirsh Ballin op kamervragen van de SP en de VVD, dat de heer Kolkert bij dit bezoek niet aanwezig was. Voor het nemen van maatregelen naar aanleiding van het werkbezoek zag minister Hirsch Ballin geen aanleiding.

Hij verzekerde de Kamer dat de resultaten van het “oriënterend onderzoek” dat het Openbaar Ministerie thans instelt naar de ontucht met minderjarigen van mr. Joris Demmink aan hem persoonlijk zouden worden gerapporteerd en hij beloofde bovendien dat hij de Kamer zou informeren na afronding van dit onderzoek. Een termijn werd daarbij echter niet genoemd.

Ceterum censeo Joris Demmink strafrechtelijk… wordt vervolgd.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *


      

      

            
      
      
assignment_turned_in Registrations
No Registration form is selected.
(Click on the star on form card to select)
Please login to view this page.
Please login to view this page.
Please login to view this page.