6 juli 2007 Turkse geheime dienst ondervroeg onderzoeksjournalist

Turkse geheime dienst ondervroeg onderzoeksjournalist

Geplaatst onder: turkije — wvdp @ 2:12 pm

De Turkse journalist Burhan Kazmali heeft Onderwereldblog laten weten dat hij op 22 juni jongstleden niet is vastgezet in Istanbul. Hij is wel enige tijd ondervraagd door een Turkse inlichtingendienst en daardoor miste hij zijn vlucht.

Burhan Kazmali is een vooraanstaand journalist in Turkije, onder andere voor de krant Sabah. Hij zou op 22 juni naar Nederland reizen om onder meer een verklaring af te leggen tegen de Rijksrecherche in een onderzoek naar de aangifte van Huseyin Baybasin tegen een beweerlijk pedofiele topambtenaar.

Een woordvoerder van het landelijk parket laat Onderwereldblog weten dat Kazmali inderdaad op het landelijk parket werd verwacht. ‘Maar de afspraak is afgezegd door een advocaat van Baybasin.’

Kazmali stelt dat hij kort voor zijn vertrek naar Amsterdam is meegenomen door leden van de dienst. Op de luchthaven Istanbul is hij vervolgens gedurende drie uur ondervraagd. De agenten waren met name geïnteresseerd in zijn bevindingen over de valselijke vervolging van Hüseyin Baybasin vanaf 1996 door Nederland en over een mogelijke chantage van de Nederlandse topambtenaar.

Na het verhoor is Kazmali op vrije voeten gesteld. Zijn laptop en aantekeningen heeft hij af moeten geven maar zijn hem later wel teruggeven. Hij is niet in staat van beschuldiging gesteld.

In een kort geding over de detentie van Baybasin brachten de advocaten van Baybasin een deel van de onderzoeksresultaten van Kazmali naar buiten. Een voormalig minister en een voormalig politiecommissaris zouden Kazmali hebben verteld over de pedofilie van de topambtenaar en de vervalsing van het bewijsmateriaal tegen Baybasin, onder meer door een Nederlandse officier van justitie.

Kazmali zegt ontstemd te zijn over het feit dat zijn naam en die informatie door de advocaten is gebruikt. ‘Ik heb daarvoor geen toestemming gegeven, het was bedoeld als vertrouwelijke informatie’ zegt Kazmali.

Het duurde weken voordat Kazmali een visum voor Nederland kreeg. Hij zegt niet te weten wanneer hij nu naar Nederland komt. Burhan Kazmali wil naar Nederland om zijn onderzoek naar de vervolging van Baybasin te voltooien.

« Sleutelgetuige: dealen met een killer  Van der Heiden: waarom die laatste stukken? »

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *


      

      

            
      
      
assignment_turned_in Registrations
No Registration form is selected.
(Click on the star on form card to select)
Please login to view this page.
Please login to view this page.
Please login to view this page.