17-12-2008 Criminaliteit, corruptie en kwaliteitsjournalistiek

Gepubliceerd door Micha Kat 17 december, 2008 in Algemeen.

Hoe ‘kwaliteitskranten’ verworden tot criminele organisaties

Vier jaar geleden bracht ik mijn boek Lux, Libertas en Leugens uit. Hierin wordt tot in de kleinste details een volstrekt gecorrumpeerde journalistieke cultuur beschreven bij NRC Handelsblad. Plagiaat, belangenverstrengelingen, bedrog, manipulatie, intimidatie -en dat allemaal ten dienste van ofwel de macht ofwel het eigen ego- waren reeds vanaf 2000 schering en inslag bij NRC Handelsblad met als symbool van dat alles de demoniserende hoofdredacteur Folkert Jensma. Het boek kan nog altijd worden besteld. Thans worden weer nieuwe grenzen van verdorvenheid bereikt met redacteur Frank Vermeulen. Dit verhaal is natuurlijk te onvoorstelbaar en te smerig voor woorden, maar wel geheel in lijn met de zaken die in voornoemd boek worden beschreven. Maar is veel meer nieuws te melden van het ‘oude media-corruptiefront’. Zo blijken de twee ’spioneerende ex-SoZaWe voorlichters’ -beiden voormalig journalisten bij de GPD- ondanks een veroordeling door de strafrechter te zijn aangenomen door ‘kwaliteitskranten’; Hans van Soest door het AD en Sylvia Marmelstein door De Pers. Beiden werden op 10 oktober 2008 veroordeeld tot voorwaardelijke taakstraffen wegens het vanuit het ministerie van SoZaWe inbreken in de computers van hun voormalige werkgever GPD om zodoende ‘preventief te kunnen ingrijpen’ als er stukken aan dreigden te komen die nadelig zouden kunnen zijn voor hun minister en zijn beleid. Vrijwel de volledige kwaliteitspers zweeg over de veroordelingen en al helemaal over hoe hun carriere binnen de ‘kwaliteitspers’ dankzij deze schobbering een vogelvlucht nam.

De informatie is afkomstig uit het boek De Communicatie Oorlog van Frits Bloemendaal. Dit boek onthult enkele verbijsterende feiten over deze zaak. Zo blijkt Hans van Soest als ambtenaar een voormalig collega van de GPD om zijn wachtwoord te hebben gevraagd (wat hij ook kreeg) toen zijn eigen geblokkeerd bleek en dus niet langer kon worden misbruikt voor spionage-doeleinden. Het blijkt dat er vanuit SoZaWe 134 keer is ingelogd bij de GPD en dat er 366 stukken zijn gelezen die dus nog niet waren gepubliceerd. Daarnaast misbruikte Marmelstein weer het wachtwoord van haar partner Van Soest om te spioneren toen haar wachtwoord werd geblokkeerd na uitdiensttreding. Hier was dus duidelijk sprake van een ‘criminele organisatie’ met als doel: spionage en computervredebreuk. Bloemendaal beschijft de zitting waarop beide journalisten werden veroordeeld: Rechter Verkleij confronteert de verdachten met een paar ongemakkelijke vragen. Of Marmelstein en Van Soest hebben beseft dat ze na hun indiensttreding bij SoZaWe geen journalist meer waren, maar ambtenaren, met een heel andere verantwoordelijkeheid? Daar hebben ze niet zo bij stilgestaan. ‘Bij journalistiek en voorlichting gaat het om hetzelfde: informatie overdragen’ zegt Marmelstein. Madame werkt nu dus voor De Pers.

Over de wijze waarop Hans van Soest het AD binnenfietst wordt het volgende gezegd: Dat Van Soest, een van de twee hoofdverdachten, door het AD wordt aangenomen wekt veel meer verbazing. Temeer daar hij op dat moment al strafrechterlijk wordt vervolgd en de kans reeel is dat hij wordt veroordeeld. ‘Natuurlijk hebben we er wel over nagedacht’ verklaart hoofdredacteur Jan Bonjer daags erna in De Volkskrant. ‘En het enige dat ik erover wil zeggen is dat het uitstekende journalisten zijn. Voor geen van beiden heeft de zaak strafrechterlijke gevolgen gehad en daarmee houdt het voor ons op. We zijn heel blij met hun komst, en de AD-lezer ook’. Dat de strafzaak op dat moment nog moet voorkomen, is Bonjer kennelijk ontgaan.

We kunnen concluderen dat hier sprake is van een soort complot. In deze tijd van extreme bezuinigingen en ontslagen (zeker en juist bij De Pers en het AD) is er geen enkel rationeel argument te bedenken waarom deze kranten twee zwaar besmette en criminele journalisten zouden binnenhalen. Hier moet sprake zijn van een deal tussen pers en politiek. Luguber en beangstigend.  Maar terug naar NRC Handelsblad en Frank Vermeulen. Ook Frank was rechtstreeks betrokken bij een delict: zijn zoon had Geert Wilders met de dood bedreigd. Inmiddels heeft de hoofdredactie van NRC Vermeulen pro forma gestraft door hem zijn ‘PolitBlog’ op de website af te nemen. Een veel te milde straf natuurlijk voor een man die tot op het bot corrupt blijkt en ook nog eens blijkt te schrijven vanuit persoonlijke rancune. Dieper kun je als journalist niet zinken. Maar als hij zou zijn ontslagen, was hij vast weer binnengehaald bij De Pers of het AD. Om de lezers van die kranten te plezieren!

12 Reacties op “Criminaliteit, corruptie en kwaliteitsjournalistiek”

Feed voor dit bericht Trackback adres

 1. robin hood17 Dec 2008 om 17:29Wiens brood men eet diens woord men spreekt. Gisteren kwam ik de site www.michelkraay.nl tegen.
  Hij is een voormalig speurneus en doet een boekje open over misbruik van opsporingsactiviteiten en persoonsgegevens. Peter R de Vries, advocatenkantoor Nauta,Brauw BlackstoneWestbroek, Fortis en de landsadvocaat waren zijn cliëntele.
 2. Wim Heitinga17 Dec 2008 om 19:03In plaats van een stevige en keiharde straf worden Hans van Soest en Sylvia Marmelstein beloond met baantjes bij De Pers en AD.
  De Nederlandse Journalistiek is één grote corrupte bende.
  En wat een afgang voor die huilende Frank Vermeulen! Alhoewel, die token straf van de hoofdredactie van NRC wordt in de toekomst vast wel weer omgezet in een promotie……
 3. euro99917 Dec 2008 om 19:35Op praktisch elk departement of journalistieke hoek zitten wel informanten die werkzaam zijn voor 1 van de vele geheime diensten die Nederland rijk (arm)is.Gezien het schijnproces en de waarschijnlijke deal met de corumpterende overheid lijkt het er sterk op dat deze mensen snel uit beeld moesten verdwijnen. Ze waren dan ook bijzonder knullig bezig.Maar goed de landelijke pers heeft er weer 2 informanten bij en past dit beeld in de polderdictatuur zoals de nieuwe wereldorde beaamt.Ook wat betreft de vele miljarden verloren dollars en euro’s op de beursen wereldwijd is het maar de vraag wat daar van waar is. Een dictatuur en de nieuwe wereldorde kost nu eenmaal een hoop centjes, en is het nadeel van een corrupte wereld dat het zo verdomde veel geld kost!
 4. tess17 Dec 2008 om 20:17Klaarblijkelijk is er overduidelijk sprake van ‘vriendjespolitiek’.Uiteraard zijn ‘wij’ hier geen vrienden.Ik wil ook helemaal geen vrienden zijn met deze mensen.Dat heeft nogal wat gevolgen, zeker op financieel gebied.Maar alles beter dan meedoen aan deze waanvoorstelling.The Matrix?
 5. Paulus17 Dec 2008 om 23:28“zie de informatieve site van de NRC-ombudsman”————————-
  # Bas zegt:
  woensdag 17 december 2008, 20:26 uurIk ben absoluut geen fan van Wilders, maar een journalist die zijn macht gebruikt om een persoonlijke vete uit te vechten…onbegrijpelijk. Als een journalist de lezers belazert, straalt dat uit op de hele krant. Jammer dat de redactie van de NRC ondanks eerder blamages zijn les niet geleerd heeft, en niet dieper door het stof gaat. (zie de informatieve site van de NRC-ombudsman).
  ————————-Bron: http://weblogs3.nrc.nl/politblog/2008/12/17/politblog-beeindigd/#comments
 6. joep18 Dec 2008 om 00:09hier nog een eerbetoon voor Micha Kat uit onverwachte hoek:http://www.trouw.nl/opinie/columnisten/article1926510.ece/Collegiaal__graaien_.htmlUit Trouw: Bij de potverteerders van de GPO (Gesubsidieerde Politieke Omroepen) is verontwaardiging ontstaan, omdat 42 vertegenwoordigers van de schrijvende pers naar hun weelderige reclamesok (200 miljoen per jaar) zijn gaan lonken. Baas Hans Laroes van het NOS-journaal heeft zelfs het Nederlandse clubje van hoofdredacteuren met slaande deur verlaten…….. Om precies te zijn gaat het hier om de vertrekregeling van de leden van de PCM-Raad van Bestuur: Ben Knapen (1,5 miljoen), Antonie Zoomers (1 miljoen), Theo Bouwman (1,8 miljoen) en Philip Alberdingk Thijm (1,4 miljoen). Vooral de eerste naam in het rijtje van graaiers is verrassend. Je zou van een echte NRC-journalist niet onmiddellijk verwachten dat hij met opgeheven hoofd in een sterfhuis aan het plunderen slaat, nadat hijzelf een ziekte heeft verspreid. Ben Knapen is bij NRC Handelsblad niet alleen bekend als een degelijke journalist, columnist en correspondent, maar is ook hoofdredacteur van die krant geweest………..lees verder op de link
 7. johnmans18 Dec 2008 om 09:41Tuurlijk zijn deze twee te licht gestraft, maar als een rechter gesproken heeft moeten – ook deze mensen – een nieuwe kans krijgen.
  Micha, beter 1x pw een goed artikel dan uit gebrek aan nieuws weer een mug tot olifant maken ajb.
 8. Herman van Houten18 Dec 2008 om 12:06wat lul je nou “johnmans”, die twee corrupte journalisten moesten nog voorkomen toen ze al nieuwe baantjes kregen. Geen enkel onafhankelijk journalistiek medium zou ooit nog deze figuren in dienst nemen.De media is in feite een staatsbedrijf geworden.
 9. janick18 Dec 2008 om 14:46Het staatsbedrijf P&W roept: “Beatrix vervult zo’n zware functie. ij wenst haar zoon te vrijwaren”.
  Zal Prinses Maxima Prins Minimum dat toestaan?
 10. johnmans18 Dec 2008 om 17:39Herman, ik zou ze ook niet in dienst nemen. Die Bonjer ken ik een beetje en het is hem ook door meerdere mensen afgeraden.
  De rest van je reactie is het lezen niet waardig.
 11. Nihil Dicens18 Dec 2008 om 20:13Er blijkt ook corruptie te bestaan bij andere instituten.Lees: http://petrusblog–incaudavenenum.blogspot.com/2008/12/opwarming-van-de-aarde-gestopt.htmlen lees: http://petrusblog–incaudavenenum.blogspot.com/2008/08/de-klimaatleugens-van-het-knmi.html
 12. Frank Black19 Dec 2008 om 20:53Op het Binnenhof lopen ongeveer 130 voorlichters van ministeries en tientallen woordvoerders en spindoctors van politieke partijen rond. Ze praten met de parlementaire journalisten, ook een paar honderd in getal, journalisten praten met hen. Ze hebben bijna dagelijks contact, spreken elkaar bij de voornaam aan.Soms wisselen ze van baan. Op vier ministeries is een ex-journalist de baas van de afdeling persvoorlichting: Job Frieszo (Economische Zaken), Gerard van der Wulp (Algemene Zaken), Stephan Koole (Verkeer en Waterstaat), Cor Groeneweg (Volksgezondheid). Iets minder mensen volgen de omgekeerde weg, en verlaten het vak van spindoctor om de journalistiek in te gaan, zoals Frits Wester en Kees Berghuis (beiden RTL).http://www.nrc.nl/binnenland/article1852846.ece/Journalisten_en_voorlichters_hebben_elkaar_nodig

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *


      

      

            
      
      
assignment_turned_in Registrations
No Registration form is selected.
(Click on the star on form card to select)
Please login to view this page.
Please login to view this page.
Please login to view this page.